Strona główna » Kobieta » Kuchnia » Kuskus inaczej - poznaj smaki Maroko

Kuskus inaczej - poznaj smaki Maroko

Dodano: 06. 05. 2014
Tagi: Kuskus, Kasze, Zdrowa żywność, Przepisy

Kuskus to tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy zarówno makaronu jak i kaszy. Jest to materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy, ale obecnie produkowany jest z mąki pszennej, wody i różnego rodzaju dodatków.

W niektórych rejonach świata ciągle można dostać oryginalny kuskus wytworzony z rozdrobnionych ziaren. Jest to kluczowy element kuchni Maroka, tak samo jak przyprawy. To właśnie na tych dwóch składnikach oparta jest cała kultura tradycyjnego gotowania w tym afrykańskim państwie.


Maroko było historycznie bardzo istotnym miejscem dla rozwoju właściwie każdej kuchni i każdej kultury, ponieważ było to centrum wymiany i sprzedaży przypraw z całego świata. Dlatego właśnie, dania z kuskus z różnorodnymi mieszankami przypraw momentalnie kojarzą się z Marokiem. Choć połączeń smakowych jest tyle, ilu ich twórców, to najbardziej popularnym jest kminek z papryką i kurkumą, a kuskus z tą mieszanką jest tradycyjnym daniem, które każdy Marokańczyk zna z własnego domu.
Oczywiście najpopularniejszym daniem, jest kuskus z warzywami i mięsem. Najczęściej jest łączony z wieprzowiną, baraniną lub kurczakiem, ale może być również podany z samymi warzywami, co w żaden sposób nie odbierze potrawie smaku. Trochę bardziej niekonwencjonalnym podejściem do tematu przyrządzania tego rodzaju kaszy jest podanie jej na słodko. Świetnym pomysłem są słodkie omlety z daktylami, orzechami i suszonymi morelami z dodatkiem miodu. Oryginalnym pomysłem będzie również przyrządzenie pieczywa z dodatkiem kuskusu.

Dania przyrządzane według tych oraz innych przepisów inspirowanych kulturą i kuchnią Maroka można obejrzeć w programie Jenny Morris gotuje - Maroko na kanale Polsat Food Network.

PŁASKIE PLACUSZKI Z KUSKUS
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka uprzednio namoczonego kuskus
10g soli
20g cukru
10g drożdży w proszku
1 łyżka oliwy z oliwek
40ml letniej wody

Przygotowanie:
Wsyp suche składniki do miski, dodaj oliwę i ¾ wody a następnie wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie miękka. Ugniataj przez około 15 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Umieść ciasto z powrotem w misce, posmaruj wierzch olejem i przykryj ściereczką, odstaw w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ustaw piekarnik na 180 ̊C a ciasto podziel na 12 porcji. 6 z nich rozwałkuj na kształt okręgów wielkości talerzyka. Drugie sześć porcji rozwałkuj i uformuj w długi wężyk, a następnie otocz nim brzegi każdego z wcześniej rozwałkowanych placków, tak aby uzyskać obręcz. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Piecz przez 15 – 20 minut aż do uzyskania złoto – brązowego koloru.

SŁODKI OMLET Z KUSKUS
Składniki:
6 dużych jajek
10 listków mięty, poszatkowanych
Szczypta soli
Szczypta cukru
Oliwa z oliwek
6 daktyli, posiekanych
10 szuszonych moreli, posiekanych
½ szklanki prażonych migdałów, posiekanych
½ szklanki prażonych orzechów włoskich, posiekanych
1 szklanka kremowego serka
2 łyżki miodu
½ łyżeczki cynamonu
Starta skórka z 1 pomarańczy
1 szklanka kuskus, ugotowanego
2 łyżki prażonych ziaren sezamu

Przygotowanie:
Pozostały mus z daktyli można zostawić i dodać później np. do jogurtu.

Program “Jenny Morris gotuje – Maroko” można oglądać od poniedziałku do piątku o 10:30 i 18:30 na Polsat Food Network.
Autor: ED