Grillowane warzywa – prosto do sałatki!
Dodano: 14. 06. 2016
Tagi: Dietetyczne przepisy, Sałatka, Ser pleśniowy typu blue, Cukinia, Przepisy, Ser kozi, Dynia, Grill, Bakłażan
Tagi: Dietetyczne przepisy, Sałatka, Ser pleśniowy typu blue, Cukinia, Przepisy, Ser kozi, Dynia, Grill, Bakłażan
Liczne spotkania przy grillu wymagają od nas pewnej dozy kreatywności.
Wypieczona karkówka i chrupiąca kiełbaska mogą oczywiście za każdym razem smakować tak samo dobrze, jednak warto urozmaicić je dodatkami, które równie dobrze wpiszą się w nasze menu - jak pyszne sałatki z grillowanymi warzywami.

Grillowane szparagi z cheddarem
Sałatka capresse z grillowaną cukinią
Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie Warzywa z grilla? Oczywiście! Oprócz feerii kolorów, którymi wzbogacą nasze potrawy, uzupełnią je one dodatkowo mnóstwem witamin i składników mineralnych, o których nie powinniśmy zapominać w naszej codziennej diecie.
Chrupkie i pachnące, świetnie sprawdzą się podczas licznych spotkań przy ruszcie.
Oprócz tego znajdą również zastosowanie jako baza do wyśmienitych sałatek i dodatków, które w kilka chwil zaserwować będziemy mogli naszym gościom na stół.
Dużo dobrego smaku, a przy tym niewiele kalorii - szparagi
Szparagi zaliczyć możemy do grupy warzyw, które wyjątkowo dobrze odnajdą się na grillu.

Sałatka z grillowanego bakłażana Są nie tylko lekkostrawne i niskokaloryczne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Występują w trzech kolorach: białym, fioletowym i zielonym, z których każdy charakteryzuje inny smak.
Za ich jedyną „wadę” uznać można krótki czas, w którym dostępne są na straganach - sezon na szparagi trwa bowiem tylko kilka tygodni - począwszy od maja, do końca czerwca.
By grillowane szparagi smakowały jeszcze lepiej, możemy je połączyć np. z serem cheddar:
Grillowane szparagi z cheddarem
Składniki:
Oczyść szparagi i na 3 minuty wrzuć je do wrzątku, a następnie włóż do wody wypełnionej kostkami lodu. Po chwili, wyciągnij je z wody i dokładnie odsącz. Wymieszaj: sok z cytryny, oliwę i wodę, razem z Sosem sałatkowym koperkowo - ziołowym Knorr, który znakomicie dopełni smak gotowego dania. Pokrój pieczarki w plasterki i zalej je przygotowanym sosem. Szparagi wrzuć na ruszt i piecz do momentu, aż ukażą się na nich ciemniejsze paski. W tym czasie wyściel pergaminem blachę i połóż na nią zgrillowane szparagi, które na koniec posyp startym wcześniej serem cheddar. Tak przygotowane danie zapiekaj do chwili, aż ser się rozpuści. Szparagi podawaj wraz z sałatką z pieczarek.
Kolorowa i soczysta - dynia
Innym warzywem, które warto przyrządzić na grillu, może być dynia, zawierająca dużo witamin i minerałów, a zwłaszcza cynku. Niskokaloryczna i pachnąca, świetnie odnajdzie się w pysznej sałatce w towarzystwie rukoli, winogron i sera brie:
Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie
Składniki:
Dynię obierz, wydrąż, a następnie pokrój miąższ w długie, cienkie plastry. Nasmaruj je następnie oliwą i grilluj przez chwilę na ruszcie. Opłucz sałatę w zimnej wodzie, dokładnie osusz i ułóż na półmisku. Wymieszaj Sos sałatkowy francuski Knorr, który doskonale uzupełni smak dania, z przygotowaną wodą oraz oliwą. Pokrój na połówki winogrona, jak również w niedużą kostkę ser, a następnie wyłóż kawałki na sałatę. Zgrillowane plastry dyni ułóż dekoracyjnie i również ułóż na sałacie. Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem i podawaj z bagietką ziołową.
Prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna – cukinia
Cukinia to idealna propozycja na grilla. Sezon na nią rozpoczyna się na początku wakacji i trwa do jesieni. Jest niskokaloryczna, a zawiera przy tym wiele istotnych witamin i minerałów. Wykorzystać ją możemy na wiele różnych sposobów, m. in. do przygotowania szaszłyków czy pysznej sałatki z mozzarellą i pomidorami:
Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią
Składniki:
Umyj dokładnie cukinię i pokrój w plastry, a następnie wrzuć na grilla - lub mocno wcześniej nagrzaną patelnię grillową - i dokładnie opiecz z każdej strony. Pomidory najpierw sparz we wrzącej wodzie, a następnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Pokrój w plastry także ser mozzarella. Ułóż na przemian na talerzu plastry pomidora, sera i cukinii. Wmieszaj z oliwą, wodą i octem balsamicznym przygotowany Sos sałatkowy włoski Knorr, który doskonale wkomponuje się w sałatkę. Tak przygotowaną sałatkę skrop na koniec sosem i udekoruj listkami bazylii.
Lekko i smacznie – bakłażan
Grillowany bakłażan świetnie smakować może solo, w połączeniu z dipem, jak również jako dodatek do przygotowywanych mięs. By nabrać mu wyjątkowego smaku, doprawić go możemy mieszanką odpowiednio skomponowanych ziół i przypraw. Innym świetnym pomysłem może być przygotowanie prostej sałatki na bazie sera blue oraz granatu:
Sałatka z grillowanego bakłażana
Składniki:
Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne. Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę. Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie. Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu. Gotową sałatkę dopraw do smaku przy pomocy Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który świetnie uzupełni przygotowane danie, wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą.
Smacznego grillowania!
Wypieczona karkówka i chrupiąca kiełbaska mogą oczywiście za każdym razem smakować tak samo dobrze, jednak warto urozmaicić je dodatkami, które równie dobrze wpiszą się w nasze menu - jak pyszne sałatki z grillowanymi warzywami.

Grillowane szparagi z cheddarem

Sałatka capresse z grillowaną cukinią

Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie Warzywa z grilla? Oczywiście! Oprócz feerii kolorów, którymi wzbogacą nasze potrawy, uzupełnią je one dodatkowo mnóstwem witamin i składników mineralnych, o których nie powinniśmy zapominać w naszej codziennej diecie.
Oprócz tego znajdą również zastosowanie jako baza do wyśmienitych sałatek i dodatków, które w kilka chwil zaserwować będziemy mogli naszym gościom na stół.
Dużo dobrego smaku, a przy tym niewiele kalorii - szparagi
Szparagi zaliczyć możemy do grupy warzyw, które wyjątkowo dobrze odnajdą się na grillu.

Sałatka z grillowanego bakłażana Są nie tylko lekkostrawne i niskokaloryczne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Występują w trzech kolorach: białym, fioletowym i zielonym, z których każdy charakteryzuje inny smak.
Za ich jedyną „wadę” uznać można krótki czas, w którym dostępne są na straganach - sezon na szparagi trwa bowiem tylko kilka tygodni - począwszy od maja, do końca czerwca.
By grillowane szparagi smakowały jeszcze lepiej, możemy je połączyć np. z serem cheddar:
Grillowane szparagi z cheddarem
Składniki:
- 12 szparagów
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr
- 1 szklanka startego sera cheddar
- 100 g pieczarek
- Pół cytryny
- 0,2 łyżeczki soli
- pieprz
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek oliwy
Oczyść szparagi i na 3 minuty wrzuć je do wrzątku, a następnie włóż do wody wypełnionej kostkami lodu. Po chwili, wyciągnij je z wody i dokładnie odsącz. Wymieszaj: sok z cytryny, oliwę i wodę, razem z Sosem sałatkowym koperkowo - ziołowym Knorr, który znakomicie dopełni smak gotowego dania. Pokrój pieczarki w plasterki i zalej je przygotowanym sosem. Szparagi wrzuć na ruszt i piecz do momentu, aż ukażą się na nich ciemniejsze paski. W tym czasie wyściel pergaminem blachę i połóż na nią zgrillowane szparagi, które na koniec posyp startym wcześniej serem cheddar. Tak przygotowane danie zapiekaj do chwili, aż ser się rozpuści. Szparagi podawaj wraz z sałatką z pieczarek.
Kolorowa i soczysta - dynia
Innym warzywem, które warto przyrządzić na grillu, może być dynia, zawierająca dużo witamin i minerałów, a zwłaszcza cynku. Niskokaloryczna i pachnąca, świetnie odnajdzie się w pysznej sałatce w towarzystwie rukoli, winogron i sera brie:
Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie
Składniki:
- 200 g dynii
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
- Pół opakowania rukoli
- 10 ciemnych winogron
- 100 g sera brie
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
Dynię obierz, wydrąż, a następnie pokrój miąższ w długie, cienkie plastry. Nasmaruj je następnie oliwą i grilluj przez chwilę na ruszcie. Opłucz sałatę w zimnej wodzie, dokładnie osusz i ułóż na półmisku. Wymieszaj Sos sałatkowy francuski Knorr, który doskonale uzupełni smak dania, z przygotowaną wodą oraz oliwą. Pokrój na połówki winogrona, jak również w niedużą kostkę ser, a następnie wyłóż kawałki na sałatę. Zgrillowane plastry dyni ułóż dekoracyjnie i również ułóż na sałacie. Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem i podawaj z bagietką ziołową.
Prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna – cukinia
Cukinia to idealna propozycja na grilla. Sezon na nią rozpoczyna się na początku wakacji i trwa do jesieni. Jest niskokaloryczna, a zawiera przy tym wiele istotnych witamin i minerałów. Wykorzystać ją możemy na wiele różnych sposobów, m. in. do przygotowania szaszłyków czy pysznej sałatki z mozzarellą i pomidorami:
Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią
Składniki:
- 3 pomidory
- 2 kulki sera mozzarella
- 1 cukinia
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
- świeża bazylia (do dekoracji)
Umyj dokładnie cukinię i pokrój w plastry, a następnie wrzuć na grilla - lub mocno wcześniej nagrzaną patelnię grillową - i dokładnie opiecz z każdej strony. Pomidory najpierw sparz we wrzącej wodzie, a następnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Pokrój w plastry także ser mozzarella. Ułóż na przemian na talerzu plastry pomidora, sera i cukinii. Wmieszaj z oliwą, wodą i octem balsamicznym przygotowany Sos sałatkowy włoski Knorr, który doskonale wkomponuje się w sałatkę. Tak przygotowaną sałatkę skrop na koniec sosem i udekoruj listkami bazylii.
Lekko i smacznie – bakłażan
Grillowany bakłażan świetnie smakować może solo, w połączeniu z dipem, jak również jako dodatek do przygotowywanych mięs. By nabrać mu wyjątkowego smaku, doprawić go możemy mieszanką odpowiednio skomponowanych ziół i przypraw. Innym świetnym pomysłem może być przygotowanie prostej sałatki na bazie sera blue oraz granatu:
Sałatka z grillowanego bakłażana
Składniki:
- 2 placki tortilli
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
- 50 g sera blue
- 1 bakłażan
- 1 owoc granatu
- 300 g mixu sałat
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne. Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę. Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie. Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu. Gotową sałatkę dopraw do smaku przy pomocy Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który świetnie uzupełni przygotowane danie, wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą.
Smacznego grillowania!
Autor: .
Źródło: Informacja prasowa
Źródło: Informacja prasowa
0
Komentarze do:Grillowane warzywa – prosto do sałatki!
Dodaj komentarz
- Podobne
-
Danie fit: lekkie sałatki w sam raz na lato
-
Ser pleśniowy typu blue w otoczeniu pieczonych warzyw
- Ziołowe klimaty na grillu
- Jesienne przysmaki - chlebek dyniowy
- Sałaty na start! Czyli wszystko, co o sałatach wiedzieć powinniśmy
- Sałatka fit: tuńczyk na liściach sałaty otoczony ferią barw

LOCA Bikes - dobre bo krajowe!

Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!

Modelki Playboya kilkanaście lat później

Kim Kardashian i Kanye West w kampanii Balmain
Cukinia Danie fit Deser Dieta Dieta warzywna Dietetyczne przepisy Diety Dynia Kasza jaglana Owoce Przepisy Sałatka Sernik Wegetarianizm Wielkanoc Wypieki Zbilansowana dieta Zdrowa żywność Zdrowe odżywianie Zdrowie
Więcej »