Strona główna » Kobieta » Kuchnia » Brownie z kaszy jaglanej

Brownie z kaszy jaglanej

brownie z kaszy jagnalnej
Co jakiś czas nastaje moda na kolejny trend związany ze zdrowym odżywianiem. Od dłuższego czasu króluje moda na potrawy z wykorzystaniem kaszy jaglanej.

Po raz pierwszy kaszę tą wykorzystałam do upieczenia ciasta w tegoroczne Święta Wielkanocne, gdy upiekłam babkę z kaszy jaglanej i migdałów. Była pyszna i szybko zniknęła ze stołu. 

brownie z kaszy jagnalnej
fot. Winiary
Jaglanka na słodko zastępuje mi co parę dni tradycyjną owsiankę na śniadanie, a wczoraj upiekłam kotlety buraczane z kaszą jaglaną, ziarnami słonecznika i sezamu. Także i w moim menu ta kasza zagościła na stałe.
Na Boże Narodzenie, z którymi nieodłącznie kojarzy mi się makowiec mojego taty i murzynek pieczony przez ciotkę, zamierzam przygotować brownie z kaszy jaglanej.

Składniki:
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego (lub zamiennik cukru, np. ksylitol)
  • ½ szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania lub np. zmielone migdały do posypiania
  • 50 ml oleju rzepakowego (osobiście zastępuje olej bananami).
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Przestudź kaszę i dodaj resztę składników.  Zmiksuj blenderem. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem lub zmielonymi migdałami. Smacznego :)

Autor: E. Domańska
0
Komentarze do:

Brownie z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

Nick:
Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby logowania się za każdym wejściem, musisz się zarejestrować lub zalogować tutaj »
Wpisz kod z obrazka: