Strona główna » Kobieta » Kuchnia » Zalety i wady herbaty

Zalety i wady herbaty

Okres jesienny i zimowy to czas, kiedy staramy się pić przede wszystkim gorące napoje, które jesteśmy w stanie sami przygotować w domu. Liczymy na to, że będą one dla nas szansą na ogrzanie się po przyjściu z mroźnego dworu.

Do najbardziej klasycznych napojów na taką porę należy oczywiście herbata z sokiem malinowym, miodem oraz cytryną. Zanim jednak po nią sięgniemy, dobrze jest znać wady i zalety tego napoju, aby mieć pewność, że jego spożycie nie doprowadzi do niemiłych efektów.


Generalnie picie herbaty w rozsądnych ilościach jest zdrowe - zwykle ma ona w sobie sporo przeciwutleniaczy. Dodatkowo, poprawia działanie układu pokarmowego oraz ma działanie moczopędne, dzięki czemu oczyszczamy organizm z toksyn.
Trzeba jednak mieć świadomość, że posiada ona w składzie również teinę, pochodną substancję kofeiny zawartej w kawie - a więc może działać pobudzająco, i to często nawet bardziej niż czarny napój, zależnie od tego, jaki rodzaj herbaty wybierzemy do picia.

Pierwszym przeciwwskazaniem do picia większych ilości herbaty, zwłaszcza zaś czarnej, jest właśnie teina. Może ona powodować niepożądane efekty, na przykład uczucie lęku, nadmierne pobudzenie czy znaczne osłabienie pamięci. Herbata w połączeniu z cytryną może sprzyjać rozwojowi choroby Alzhaimera.

Nie powinniśmy również herbatą popijać żadnych leków, ponieważ może ona osłabiać ich działanie, albo wręcz przeciwnie - wzmacniać je, przez co będziemy narażeni na skutki niepożądane działania leków bądź narazimy się na nieprawidłową terapię.

Istotną kwestią jest dobór odpowiedniego rodzaju herbaty. Zielona działa pobudzająco i oczyszczająco, jednak nie jest wskazana dla każdego. Czerwony rodzaj może być pomocny przy odchudzaniu, ale u osób szczupłych będzie działał niekorzystnie. Herbata czarna jest najmocniejsza, zaś biała - najdelikatniejsza.

Wybór jest ogromny, dlatego dobrze jest sprawdzać, który rodzaj napoju najbardziej nam pasuje i właśnie taki kupować, a potem - spożywać w rozsądnych ilościach do dwóch filiżanek dziennie.
Autor: .
Źródło: centrumpr