Tagliatelle skąpane w sosie serowym z nutą suszonych pomidorów
Dodano: 27. 03. 2014
Tagi: Tagliatelle w sosie serowym, Makarony, Suszone pomidory, Dania z makaronem, Przepisy
Tagi: Tagliatelle w sosie serowym, Makarony, Suszone pomidory, Dania z makaronem, Przepisy
W okresie późnej jesieni i zimą bardzo często mam ochotę na makaron. Zawsze miałam wrażenie, że zastępuje mi on przysłowiową tabliczkę czekolady, wprawiając w dobry nastrój.
Ze względu na fakt, że najczęściej do makaronu dodaję wtedy sos serowy, wybieram makaron pełnoziarnisty – co ma usprawiedliwić potężną dawkę kalorii pochodzącą z głównie z sera.
Czy wiecie, że makaron pełnoziarnisty oprócz węglowodanów złożonych (posądzanych o dostarczanie dużej porcji kalorii) zawiera również sporą dawkę witamin (w tym niacynę i kwas foliowy) oraz minerały (m.in. fosfor, żelazo, magnez, cynk). Obfituje także w błonnik, który sprzyja prawidłowemu trawieniu.
W makaronie pełnoziarnistym kryje się również tryptofan – substancja niezbędna do produkcji hormonu szczęścia - serotoniny. Posiłek złożony z makaronu poprawia więc samopoczucie.
Uśmiech nie powinien zniknąć także z twarzy osób na diecie. Makaron pełnoziarnisty jest bowiem lekkostrawny. Aby nie był zbyt tuczący, należy gotować go al dente, czyli na pół twardo. Dzięki temu energia z makaronu będzie uwalniana wolniej, ale za to dłużej*.
I zagadka jesienno-zimowej miłości do makaronu rozwiązana. Poniższy przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Składniki na 2 porcje:
- 150g makaronu tagliatelle (pełnoziarnistego)
- szklanka śmietany 18%
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 trójkąciki serka topionego kremowego
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 6 kawałków suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 10 czarnych oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, ząbek świeżego czosnku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al. dente i odcedzamy. Siekamy suszone pomidory oraz kroimy oliwki w „talarki”.
Na bardzo małym gazie ustawiamy garnuszek, do którego dodajemy serki topione, a gdy zaczną się rozpuszczać, dodajemy śmietanę. Gdy serki się rozpuszczą, dodajemy starty ser i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, ale nie gotujemy. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz.
Następnie dodajemy suszone pomidory i oliwki. Gdy smak sosu nam odpowiada, możemy do niego dodać makaron. Po nałożeniu na talerz posypujemy startym parmezanem. Smacznego!
*zdrowie.dziennik.pl
Ze względu na fakt, że najczęściej do makaronu dodaję wtedy sos serowy, wybieram makaron pełnoziarnisty – co ma usprawiedliwić potężną dawkę kalorii pochodzącą z głównie z sera.
Czy wiecie, że makaron pełnoziarnisty oprócz węglowodanów złożonych (posądzanych o dostarczanie dużej porcji kalorii) zawiera również sporą dawkę witamin (w tym niacynę i kwas foliowy) oraz minerały (m.in. fosfor, żelazo, magnez, cynk). Obfituje także w błonnik, który sprzyja prawidłowemu trawieniu.
Uśmiech nie powinien zniknąć także z twarzy osób na diecie. Makaron pełnoziarnisty jest bowiem lekkostrawny. Aby nie był zbyt tuczący, należy gotować go al dente, czyli na pół twardo. Dzięki temu energia z makaronu będzie uwalniana wolniej, ale za to dłużej*.
I zagadka jesienno-zimowej miłości do makaronu rozwiązana. Poniższy przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Składniki na 2 porcje:
- 150g makaronu tagliatelle (pełnoziarnistego)
- szklanka śmietany 18%
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 trójkąciki serka topionego kremowego
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 6 kawałków suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 10 czarnych oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, ząbek świeżego czosnku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al. dente i odcedzamy. Siekamy suszone pomidory oraz kroimy oliwki w „talarki”.
Na bardzo małym gazie ustawiamy garnuszek, do którego dodajemy serki topione, a gdy zaczną się rozpuszczać, dodajemy śmietanę. Gdy serki się rozpuszczą, dodajemy starty ser i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, ale nie gotujemy. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz.
Następnie dodajemy suszone pomidory i oliwki. Gdy smak sosu nam odpowiada, możemy do niego dodać makaron. Po nałożeniu na talerz posypujemy startym parmezanem. Smacznego!
*zdrowie.dziennik.pl
Autor: E. Domańska
- Podobne
- Ziołowe klimaty na grillu
- Słynne mazurskie miody. Przepis na pieczone jabłko faszerowane bakaliami i miodem
- Grillowane warzywa – prosto do sałatki!
- Jesienne przysmaki - chlebek dyniowy
- Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym
- Deser: niesamowity sernik Toblerone
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Kim Kardashian i Kanye West w kampanii Balmain
ABC Gotowania Cukinia Danie fit Deser Dieta Dieta warzywna Dietetyczne przepisy Diety Dynia Kasza jaglana Owoce Przepisy Sałatka Wegetarianizm Wielkanoc Wypieki Zbilansowana dieta Zdrowa żywność Zdrowe odżywianie Zdrowie
Więcej »