Strona główna » Kobieta » Kuchnia » Ser pleśniowy typu blue w otoczeniu pieczonych warzyw

Ser pleśniowy typu blue w otoczeniu pieczonych warzyw

ser pleśniowy i pieczone warzywa
Zainspirowana przepisem na pieczoną paprykę, postanowiłam zrobić sałatkę z papryką w roli głównej.

W domu miałam akurat polską, białą paprykę. Kiedy piekła się już w piekarniku, przyszło mi do głowy, aby upiec również cukinię i pomidorki koktajlowe i zobaczyć co z tego wyjdzie.

ser pleśniowy i pieczone warzywa
W efekcie końcowym na sałatkę, którą widzicie na zdjęciu składają się:
- 2 duże białe papryki
- 1 duża cukinia
- pół opakowania pomidorków koktajlowych (125 g)
- opakowanie sera pleśniowego typu bleu.
Przygotowanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka. Piekarnik nagrzewamy do  200 stopni, na blaszkę kładziemy papier do pieczenia (lub silikonową podkładkę) i układamy papryki wycięciami po gniazdkach do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż papryki lekko ściemnieją.

Po ok. 30 minutach na blaszkę dorzucamy pokrojoną w grube talarki cukinię oraz całe pomidorki koktajlowe. Upieczone warzywa wykładamy na talerz i … I czegoś mi brakowało.

Dla zaostrzenia smaku dodałam pokruszony ser pleśniowy typu bleu. I muszę przyznać, że dla moich kubków smakowych, to cudowne połączenie.

Kolejny eksperymenty polegały na dodaniu sosu balsamicznego z wyciągiem z cytryny – i ten zwyciężył, ale nie doczekał już zdjęcia ;-). Smacznego!

Autor: E. Domańska