Strona główna » Kobieta » Kuchnia » Sałatka fit: tuńczyk na liściach sałaty otoczony ferią barw

Sałatka fit: tuńczyk na liściach sałaty otoczony ferią barw

sałatka z tuńczykiem
Dodano: 27. 03. 2014
Tagi: Danie fit, Dietetyczne przepisy, Sałatka, Tuńczyk

Dzień bez ryby – dzień stracony. Ryby, zwłaszcza morskie, są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Stosunkowo dużą ilość kwasów omega-3 zawiera łosoś, tuńczyk oraz sardynki i skorupiaki.

Wiele badań wskazuje, że przeciętna dieta Europejczyka jest deficytowa w kwasy tłuszczowe omega-3. Prostym sposobem poprawy tego niekorzystnego stanu jest znacznie częstsze spożycie ryb, zwłaszcza morskich*.

sałatka z tuńczykiem
Zatem do dzieła. Dzisiaj na warsztat bierzemy tuńczyka z puszki w sosie własnym. Czy wiecie, że: 1 puszka - 185 g tuńczyka to: 185,00 kcal, 42,55 g, węglowodany - 0,00 g oraz tłuszcz - 0,93 g.

Wiele przepisów na sałatkę z tuńczykiem zawiera majonez. Na pewno podnosi on walory smakowe, ale czy na pewno jest na niezbędny? Sprawdźmy.

Do przygotowania naszej sałatki będziemy potrzebować (porcja dla 2 osób):
- puszkę tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 6 małych korniszonów
- pół puszki czerwonej fasoli
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/3 papryki żółtej
- 8 czarnych oliwek
- mieszanka sałat
- ulubione kiełki
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub olej lniany)
- cytryna.

Na mieszankę sałat wykładamy kiełki, posiekane korniszony, paprykę, oliwki, odsączoną z zalewy fasolkę, odsączonego z sosu tuńczyka i jaja pokrojone na cząstki. Sos: do 2 łyżek oliwy dodajemy sok z wyciśniętej cytryny – do smaku. Ewentualnie możemy zaostrzyć smak dodając łyżkę musztardy. Polewamy sosem sałatkę i gotowe. Smacznego!

PS Opinie pod przepisem mile widziane :)

*Instytut Żywności i Żywienia

Autor: E. Domańska