Strona główna » Kobieta » Kuchnia » Danie fit: pieczone sajgonki z mięsem i warzywami

Danie fit: pieczone sajgonki z mięsem i warzywami

pieczone sajgonki z mięsem i warzywami
Sajgonki (chu’un chan lub chunjuan) to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej. To pierwsza potrawa kuchni azjatyckiej, którą jadłam i którą bardzo lubię.

Ostatnio często robię różne wariacje z indykiem i ryżem, które nawiązują do smaków kuchni wschodu. Oczywiście naszła mnie też ochota na sajgonki, które co do zasady smaży się na głębokim oleju.

pieczone sajgonki z mięsem i warzywami
pieczone sajgonki z mięsem i warzywami
Zastanawiałam się czy nie można ich zrobić w wersji odchudzonej i jak zwykle pomocny okazał się „wujek Gugl”, który zaprowadził mnie na stronę mojdietetyk do przepisu na sajgonki pieczone.
Jak wyszły – widać na załączonych zdjęciach, w smaku – chrupiące i soczyste, idealne z sosem sojowym.

Poniżej przepis na 2 duże porcje ( 1 porcja:  500kcal). Będziemy potrzebować:
- 400 g mrożonki „chińska mieszanka warzyw”
- 200 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka (lub inne chude mięso)
- 100 g makaronu sojowego
- 50 g papieru ryżowego
- 10 g oliwy z oliwek (łyżka)
- 20 g sosu sojowego (2 łyżki)
- 20 g koncentratu pomidorowego 30% (2 płaskie łyżki)
- 20 g miodu pszczelego (2 płaskie łyżki)
- świeżą kolendrę (ewentualnie natkę pietruszki)
- przyprawy: słodką paprykę, imbir, sól, pieprz.

Przygotowanie farszu: mięso kroimy w drobne paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na połowie oliwy. Wrzucamy warzywa i smażymy aż zmiękną, na koniec doprawiamy przyprawami. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z mięsem i warzywami.

Na płaski talerz nalewamy ciepłą wodę, w której zamaczamy po jednym płacie papieru ryżowego by zmiękł. Następnie przekładamy papier ryżowy na blat i nakładamy porcję farszu. Zawijamy najpierw jeden brzeg (ten najbliższej nas), następnie zawijamy na zakładkę brzeg lewy i prawy i zwijamy rulon do końca (w razie kłopotów z zawijaniem w sieci można znaleźć filmy instruktażowe).

Jeśli płaty są nieduże (w sklepach dostępne są różne rozmiary) można użyć 2 płatów na jedną sajgonkę. Sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem odrobiną oliwy i zapiekamy w temperaturze 200’C  ok. 15minut aż będą złociste.

Przygotowujemy sos: mieszamy sos sojowy z koncentratem i miodem, przyprawiamy słodką papryką i dodajemy posiekaną kolendrę. Sajgonki podajemy gorące, zjadamy maczając w sosie. Smacznego!

Autor: E. Domańska
Źródło: mojdietetyk